Kyokushin

Sosai Masutatsu OyamaMormant OyamaKenji MidoriIstoric Kyokushin

Unul dinte elevii lui Gikin Funakoshi a fost Mas Oyama: Fondatorul Kyokushin Karate. Masutatsu (Mas) Oyama s-a nascut in 27 iulie 1923 in Coreea. A inceput sa practice Arte Martiale si anume Kempo chinezesc la varsta de noua ani. In 1938, Mas Oyama in varsta de cincisprezece ani a mers in Japonia pentru a urma scoala de aviatie intentionand sa devina pilot. La acea varsta avea un mare interes pentru Artele Martiale si a inceput sa practice Judo, iar cand a intrat in contact cu karate a fost de-a dreptul fascinat si imediat a inceput sa practice karate sub indrumarea lui Gikin Funakoshi.

Inca de la inceput tanarul elev a aratat ca este un talent inascut primind gradul Nidan (2 dan) dupa numai doi ani. La varsta de douazeci de ani obtinuse deja 4 dan. Un alt mare maestru de karate care l-a influentat pe Mas Oyama si in viitor Kyokushin karate a fost Gogen Yamaguchi. Razboiul s-a sfarsit tocmai cand Mas Oyama si escadronul din care facea parte trebuia sa intre in lupta. Dupa aceasta el a decis sa isi dedice viata karate-ului. In 1946 s-a retras sa se antreneze singur in munti pentru un an de zile, acesta fiind un an in care si-a testat limitele ducandu-le la maxim, atat mental cat si fizic. Singura persoana pe care o vedea era cel care ii aducea o data pe luna provizii de hrana, in rest era complet singur, inconjurat de de linistea naturii.

Dupa aceasta experienta, in 1947 a luptat la Primul Campionat de karate al intregii Japonii (All Japan Karate Championship), si a invins. Atunci a luat decizia de a-si devota restul vietii karate-ului. In 1948, din nou a plecat in munti sa se antreneze, unde a ramas pentru inca un an si opt luni. Dupa aceasta perioada, dorind sa isi testeze fortele si puterea, a facut-o rupand coarnele unor tauri cu mainile goale. In total a rupt coarnele a 49 de tauri si a ucis alti trei. Aceasta ar putea suna destul de crud, dar acei tauri erau destinati abatoarelor, Mas Oyama studiind prin aceasta cat de departe poate un om sa isi forteze limitele.

In 1952, Mas Oyama a plecat in SUA sa reprezinte karate, unde a facut 270 de demonstratii de karate. In timpul acestor demonstratii si-a surprins audienta cu abilitatile sale in spargeri (tame shiwari), primind supranumele de God Hand (Mana divina). De asemenea a luptat pe parcursul acestor demonstratii cu boxeri profesionisti, luptatori si altii, invingand in toate luptele. Acesta a fost inceputul unui nou stil de karate : KYOKUSHINKAIKAN. Forma actuala a kyokushinkaikan a fost finalizata in 1964 cand a fost construit Honbu Dojo (Cartierul general) in Nishi Ikeburo, Tokyo. Kyokushin inseamna Adevarul Suprem, iar nou construitul Honbu Dojo a devenit Cartierul General al practicantilor din intreaga lume pana la moartea lui Sosai Oyama. Kyokushin Karate s-a raspandit rapid in intreaga lume, astazi existand Dojo-uri de Kyokushin Karate in foarte multe tari, in care oamenii urmeaza calea creata de Masutatsu Oyama.

Masutatsu Oyama a decedat in 26 aprilie 1994, la varsta de 70 de ani. Aceasta zi a fost un adevarat soc pentru toti practicantii de karate kyokushin din intreaga lume. Cu toate ca Fondatorul sau nu mai conduce Kyokushin-ul in persoana, practicantii de karate kyokushin il considera ca singurul lider si mentor, iar munca pentru dezvoltarea kyokushin karate continua…

Shinkyokushin

De la moartea lui Sosai Oyama in 1994 Organizatia Internationala de Karate (IKO) s-a divizat initial in doua parti IKO1 si IKO2. Amandoua organizatiile revendicau mostenirea Kyokushin Karate-ului apeland la justitie. Judecatorii au decis ca ultimul testament al lui Oyama a fost falsificat si au dat castig de cauza IKO2 ca mostenitoare legitima.

Pe de alta parte numele de “Kyokushin”, logoul (kanji) si emblema (kanku) au fost inregistrate ca marca inregistrata de catre IKO1. Intre timp multe alte organizatii au aparut ca IKO3 si chiar IKO4, acestea pe langa celelalte organizatii de kyokushin care deja existau inca pe cand Oyama era in viata. In acest labirint de IKO-uri, organizatia IKO2 si-a schimbat numele in World Karate Organization (WKO), adoptand un nou logo si adaugand cuvantul Shin la Kyokushin rezultand „Shinkyokushin”, dorind prin aceasta sa se deosebeasca de celelalte. Shin inseamna „nou”, ceea ce implica si faptul ca reprezinta si un nou tip de organizatie cu o conducere democratica si alegeri o data la 4 ani. WKO Shinkyokushinkai isi are centrul in Shinjuku la Centrul International Budo. Organizatia are, numai in Japonia 35 de branch-uri, alaturi de inca 23 de dojo-uri independente, avand in total un numar de 20.000 de membri in Japonia. In lume sunt recunoscute branch-uri intr-un numar de 64 de tari cu un total de 50.000 de membri.

Federatia Romana de Karate Kyokushin (FRKK) este afiliata la Organizatia Europeana de Karate (EKO) si la Organizatia Mondiala de Karate (WKO).

(informatii preluate de pe budokai-arad.ro)

Aquina Spa Center    Trilulilu Kyospirit